Manuele therapie is in Nederland en België de benaming van een specialisatie van fysiotherapie/kinesitherapie die tot de reguliere geneeskunde wordt gerekend. Hoewel er ook tegengeluiden bestaan die haar als een alternatieve geneeswijze beschouwen, is dit niet het geval.
Ook is er een verwarring ontstaan in de maatschappij, in de volksmond en daardoor ook bij huisartsen wordt Manuele therapie vaak verward met een zg. “kraker’ of Chiropractor. Dit is NIET zo !
Manuele Therapie vergt een universitaire ‘Master’ opleiding en is wezenlijk anders! In Nederland en Belgie is het een beschermd beroep en loopt hiermede zodoende voorop in de algemene acceptatie.
Uitleg:
Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende universitaire opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Zowel voor het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT), als voor het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), dient men afgestudeerd te zijn aan een erkende opleiding die voldoet aan het landelijk functieopleiding profiel. De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie zorgt voor verplichte na- en bijscholing. Daardoor wordt u behandeld door een therapeut die altijd zeer kundig en up-to-date is qua kennis. De manueel therapeut richt zich enerzijds op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op het verbeteren van de houding en beweging. De wervelkolom speelt hierbij een centrale rol. Een manueel therapeut kijkt niet alleen naar de plaats van uw klachten, ook andere beperkingen of stoornissen elders in het bewegingsapparaat kunnen de oorzaak zijn van uw huidige klachten. Verder zijn klachten aan alle andere gewrichten in het lichaam goed behandelbaar met manuele therapie waardoor de gewrichten direct beter functioneren, bewegen makkelijker gaat en de pijn vermindert.
Stappen Manuele therapie:
In het eerste gesprek zal de manueel therapeut o.a. vragen naar de omvang van de klachten, het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wanneer de klachten toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en met specifieke bewegingen de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of de behandeling start of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut. Het doel van de behandeling is enerzijds het opheffen van een functiestoornis van de gewrichten en anderzijds het herstellen van het houding- en bewegingsgedrag door middel van trainen van (stabiliserende) spieren, advies, instructie, inzicht en uitleg. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke mobiliserende technieken in de gewrichten. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties. De gewrichten worden dan door middel van zacht trekken of duwen sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord.
Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar in de vorm van toename beweeglijkheid en afname van de pijn.
Wanneer naar een manueel therapeut?
In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter functioneren van gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren, het bewegen verloopt makkelijker en de pijn verminderd. Enkele voorbeelden:
- bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
- nek- en schouderklachten, met eventueel uitstralende pijn in de armen
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- klachten ter hoogte van enkels/knieën/heupen/schoudergordel/elleboog/pols en hand
- hoofd- en nekpijn, die gepaard gaan met slecht functioneren van de wervelkolom